O udruzi

Galerije fotografija

Novosti

Kontakt

 • Tel/fax:
  +385 (0)43 245 906
 • GSM:
  Tajnik:+385 (0)91 522 6848
  Predsjednik: +385 (0)99 333 7488 (SAMO SMS)
 • E-mail: uoos.bbz@gmail.com
 • radno vrijeme
  Ponedjeljak - petak 8:00 - 14:00 h
 • druženja članova - otkazana zbog pandemije koronavirusa
  Petak 19:00 - 21:00 h
 • radionica znakovnog jezika - otkazane zbog pandemije koronavirusa
  (Massarykova 8)
  Utorak 12:00 - 13:30 h
 • "Govorimo znakovni"- otkazano zbog pandemije koronavirusa
  (Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović")
  Utorak 17:30 - 19:00 h
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društava

Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge

Uvodna konferencija projekta „Socijalno uključivanje osoba oštećena sluha BBŽ”

Uvodna konferencija projekta „Socijalno uključivanje osoba oštećena sluha BBŽ”

Uvodna konferencija projekta „Socijalno uključivanje osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije“ održana je 9.listopada 2021. Projekt je predstavio konzultant Josip Brozović iz Pannonia Consulting d.o.o. koji je bio angažiran za izradu navedenog projekta.

Konferenciji su prisustvovali zaposlenici Udruge nositelja, njihovi članovi i ostale dionici na koje će projekt izravno ili neizravno utjecati.

Osim samog projekta, prisutnima je predstavljen i sam Europski socijalni fond, te program na temelju kojeg je projekt nastao.

Projekt će se provoditi 20 mjeseci, od 19.srpnja 2021. do 19.ožujka 2023., na području Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije.

Nositelj projekta, Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko bilogorske županije ima sjedište u Bjelovaru i već dugi niz godina djeluje u korist osoba oštećena sluha čime ispunjava svoju svrhu, a to je promicanje kvalitetnijeg života osoba oštećena sluha u ostvarivanju i zaštiti njihovih pojedinačnih i zajedničkih potreba i interesa.

Projekt za opći cilj ima osigurati podršku gluhim i nagluhim osobama u prevladavanju komunikacijskih barijera te povećati stupanj njihove samostalnosti i inkluzije u zajednici uz asistenciju tumača/prevoditelja znakovnog jezika. Specifični cilj projekta je povećati kvalitetu života za 20 osoba oštećenog sluha, te omogućiti njihovo ravnopravno sudjelovanje u društvenoj sredini kojoj pripadaju na području Bjelovarske-bilogorske županije.

Za potrebe provedbe projekta zaposlit će se dva tumača znakovnog jezika koji će kroz pružanje usluge komunikacijskog posrednika omogućiti veću uključenost u svakodnevne društvene aktivnosti u zajednici za 20 osoba oštećena sluha. Na taj način utjecat će se na sprječavanje socijalne isključenosti skupine osoba s invaliditetom, a ujedno će se ojačati i socijalni kapital zajednice.
Osim tumača znakovnog jezika, za potrebe provedbe projekta zaposlit će se i koordinator čija će zadaća biti osigurati pravovremeno pružanje usluge tumačenja.

U sklopu provedbe, osigurat će se i edukacije za korisnike i tumače koje će im pomoći da bolje razumiju važnost ove usluge, te da je na što bolji način nauče pružiti, odnosno prihvatiti i izvući najbolje iz nje.

Sama provedba projekta započela je 19.srpnja 2021. , a tajnica Udruge i prevoditeljica navela je koliko im je ovaj projekt važan budući da je Udruga prije ovog projekta na raspolaganu imala dva tumača znakovnog jezika koji nikako nisu mogli pokriti potrebe svih članova. Spomenula je i kako Udruga danas broji više od sto članova, od kojih je njih 60% gluhe osobe ili imaju teška oštećenja sluha. To znači da im je podrška dodatnih komunikacijskih posrednika bila nužna. Ovaj projekt mnogo im znači jer je rasteretio postojeće tumače, te je usluga koja se sad pruža korisnicima znatno kvalitetnija.

Marina Balenović također je navela kako korisnici podršku komunikacijskog posrednika najviše trebaju tijekom boravka ili posjeta zdravstvenim ustanovama, bankama, raznim ustanovama i slično. Drago joj je da s dodatnim tumačima mogu omogućiti korisnicima i odlazak na kulturna zbivanja, predstave, izložbe i slična događanja budući da je i kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena jako važno za zdrav psihosocijalni razvoj čovjeka.

Osim ovog projekta, Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije od 2011. godine provodi projekte koji za cilj imaju prevladavanje komunikacijskih i socijalnih barijera.

Podsjetimo, projekt za cilj ima povećati kvalitetu života za 20 osoba oštećenog sluha, te omogućiti njihovo ravnopravno sudjelovanje u društvenoj sredini kojoj pripadaju na području Bjelovarske bilogorske županije.

Projekt „Socijalno uključivanje osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije“ financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 722.130,00 kuna sa stopom sufinanciranja od 100%. Trajanje projekta je 20 mjeseci, od 19.srpnja 2021. do 19.ožujka 2023.

 • Uvodna konferencija projekta „Socijalno uključivanje osoba oštećena sluha BBŽ”
 • Uvodna konferencija projekta „Socijalno uključivanje osoba oštećena sluha BBŽ”
 • Uvodna konferencija projekta „Socijalno uključivanje osoba oštećena sluha BBŽ”
 • Uvodna konferencija projekta „Socijalno uključivanje osoba oštećena sluha BBŽ”
 • Uvodna konferencija projekta „Socijalno uključivanje osoba oštećena sluha BBŽ”
 • Uvodna konferencija projekta „Socijalno uključivanje osoba oštećena sluha BBŽ”
 
08-11-2021