O udruzi

Galerije fotografija

Novosti

Kontakt

 • Tel/fax:
  +385 (0)43 245 906
 • GSM:
  Tajnik:+385 (0)91 522 6848
  Predsjednik: +385 (0)99 333 7488 (SAMO SMS)
 • E-mail: uoos.bbz@gmail.com
 • radno vrijeme
  Ponedjeljak - petak 8:00 - 14:00 h
 • druženja članova - otkazana zbog pandemije koronavirusa
  Petak 19:00 - 21:00 h
 • radionica znakovnog jezika - otkazane zbog pandemije koronavirusa
  (Massarykova 8)
  Utorak 12:00 - 13:30 h
 • "Govorimo znakovni"- otkazano zbog pandemije koronavirusa
  (Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović")
  Utorak 17:30 - 19:00 h
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društava

Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge

Nastavlja se EU projekt Korak naprijed s radionicama hrvatskog znakovnog jezika

Nastavlja se EU projekt Korak naprijed s radionicama hrvatskog znakovnog jezika

 BJELOVAR – listopad 29, 2020

Bjelovarska Socijalna zadruga Pružimo ruke nastavlja s provođenjem aktivnosti projekta „Korak naprijed“ koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. U srijedu 28. listopada, krenula je zadnja u nizu edukacija, radionica hrvatskog znakovnog jezika, koja se održala u prostoru Veleučilišta Bjelovar.Pozdravni govor održale su predsjednica Zadruge Đurđa Adlešič, prodekanica Veleučilišta u Bjelovaru Tatjana Badrov i predstavnici Udruge osoba oštećena sluha Bjelovarsko – bilogorske županije.

Marina Balenović iz Udruge osoba oštećena sluha ističe da je gluhim i nagluhim osobama važno da se u zajednici proširi upotreba znakovnog jezika jer je to prirodan način komunikacije između osoba s oštećenim sluhom.

– Jako mi je drago da postoji veliki interes mladih da uče znakovni jezik i vjerujem da će to u budućnosti dobro doći svima u zajednici – kazala je Balenović.

Zbog pandemije koronavirusa gluhe i nagluhe osobe imaju velikih problema u svakodnevnoj komunikaciji, o čemu se vrlo malo govori:

– Drago mi je da mogu reći da javnost prepoznaje taj problem i da ljudi koji su upućeni, iako ih malo ima, znaju da osobe koje slabo čuju mogu tražiti i treba im omogućiti da, naravno uz mjeru distance, razgovaraju bez maske – kaže Balenović.

Đurđa Adlešić je dodala kako su u Socijalnoj zadruzi Pružimo ruke pri pokretanju projekta edukacije znakovnog jezika bili vrlo malo svjesni potrebe za ovakvom edukacijom:

– Postoje situacije kad nije moguće čitati s usana, kad je potrebna i neka druga komunikacija. Obrazovanje i ovo školovanje koje mi provodimo je prije svega namijenjeno onima koji će raditi s osobama oštećenog sluha. Interes se pojavio i u redovima turističkih vodiča ali i građana koji iz nekih svojih razloga žele znati taj jezik. Ja sam sigurna, s obzirom da sam impresionirana odazivom i ljudima koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske da je to projekt kojeg treba nastaviti – kazala je Adlešić.

Edukacija znakovnog jezika je privukla brojne zainteresirane polaznike kojih će biti dvadesetak, a dolaze i iz okolnih gradova i županija. Jedna od polaznica je i Magdalena Krapac, medicinska sestra iz Virovitice koja je na drugoj godini sestrinstva na bjelovarskom Veleučilištu:

– Za program sam se odlučila jer me znakovni jezik zanima i prije nekog vremena sam radila u jednoj poliklinici gdje su bile osobe oštećena sluha i radeći s njima zainteresirao me znakovni jezik. Lakša je komunikacija s pacijentima koji imaju oštećeni sluh ako znate znakovni jezik – rekla je Magdalena Krapac.

Uskoro kreće projekt za nezaposlene osobe s invaliditetom “Mi to možemo”

Uskoro kreće projekt za nezaposlene osobe s invaliditetom “Mi to možemo”

Grad Bjelovar u partnerstvu s Udrugom tjelesnih invalida Bjelovar, Udrugom osoba oštećena sluha BBŽ i Centrom za socijalnu skrb Bjelovar provodi projekt „Mi to možemo“.

Cilj je ovim projektom nezaposlenim osobama s područja Grada Bjelovara, omogućiti stručna osposobljavanja koja će im pomoći na tržištu rada. Projekt predviđa šest stručnih osposobljavanja – za računalnog operatera, administratora baze podataka, za internetski marketing, za knjigovođu, gerontodomaćicu te osposobljavanje za poslove suradnika u pripremi provedbe EU projekata. Osposobljavanja su verificirana od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a projekt bi obuhvatio do 60 osoba. Putem projekta trenutačno je zaposlena jedna osoba na radnom mjestu administratora u Udruzi osoba oštećena sluha BBŽ. U tijeku je natječaj za zapošljavanje tumača znakovnog jezika na razdoblje od 10 mjeseci. Nabavljeno je i petnaest tableta za potrebe korisnika Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i Udruge osoba oštećena sluha u svrhu praćenja programa osposobljavanja i osnaživanja.

„Mi to možemo“ vrijedi 1.406.786,60 kn, a u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt KORAK NAPRIJED – povećanje zapošljivosti skupina u nepovoljnom položaju

Projekt KORAK NAPRIJED – povećanje zapošljivosti skupina u nepovoljnom položaju

Europski socijalni fond Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

KORAK NAPRIJED – povećanje zapošljivosti skupina u nepovoljnom položaju

Naziv projekta: KORAK NAPRIJED – povećanje zapošljivosti skupina u nepovoljnom položaju

Nositelj projekta: Socijalna zadruga „PRUŽIMO RUKE“

Partneri u projektu: 1. Bjelovarska udruga za razvoj i zapošljavanje – BURZA
                                  2. Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko – bilogorske županije

Ukupna vrijednost projekta: 472.585,00 kuna

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Osnovni cilj je doprinijeti povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada kroz pripremu i provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja usklađenih s lokalnim potrebama i strateškim prioritetima.
Inovativnim pristupom doprinijeti povećanju zapošljivosti ranjivih skupina na tržištu rada na području Bjelovarsko – bilogorske županije.

Ciljane skupine Poziva: Ranjive skupine: Dugotrajno nezaposlene osobe – mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 29 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci; Žene; Mladi – od 15 do 29 godina; Nezaposleni hrvatski branitelji; Djeca dragovoljaca Domovinskog rata; Članovi obitelji stradalnika/ca Domovinskog rata; Djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida; Osobe s invaliditetom; Osobe od 50 godina i starije; Zaposlenici institucija članova lokalnog partnerstva za zapošljavanje; Predstavnici članova lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Projektne aktivnosti: Planirano je u razdoblju od 24 mjeseci osposobiti 36 osoba – 16 osoba za poljoprivredna zanimanja (cvjećar, voćar, povrtlar); 14 osoba za poznavanje znakovnog jezika i 6 osoba za informatičku pismenost; osim stručnih edukacija i osposobljavanja svi sudionici će proći osnovne motivacijske i komunikacijske radionice, te radionicu o društvenom poduzetništvu, a oni koji se odluče na samozapošljavanje proći će i radionicu poslovnog planiranja. Navedene aktivnosti iz ovog projekta potiču i ostale članove LPZ-a uključene u provedbu na suradnju, partnerstvo, koordinaciju, strateško promišljanje i postupanje, osvještavanje regionalnih/lokalnih potreba, te ukazuju na važnost postojanja LPZ-a, a istovremeno daju svoj doprinos planiranim rezultatima.

Razdoblje provedbe projekta: 24 mjeseca

- kontakt mail: pruzimo.ruke@gmail.com  ili mihaela@pruzimoruke.hr

- kontakt osoba za više informacija: Mihaela Boltižar, koordinator/administrator projekta

„Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Socijalne zadruga „PRUŽIMO RUKE“ ; www.strukturnifondovi.hr

„Pomoć sebi i drugima“ – zapošljavanje kroz pojedinačne projekte javnih radova

„Pomoć sebi i drugima“ – zapošljavanje kroz pojedinačne projekte javnih radova

Udruga u suradnji sa Hzz-e provodi javni rad "Pomoć sebi i drugima“ koji je  usmjeren na uključivanje nezaposlenih osoba sa stečenim stručnim zvanjima, kao i samih osoba koje pripadaju posebnim skupinama, u rad udruga i ustanova koje skrbe i imaju programe za osobe s invaliditetom, liječene ovisnike, žene žrtve obiteljskog nasilja, žrtve trgovanja ljudima i druge posebne skupine građana.

Projekt koji se odnosi na pružanje stručne pomoći tj. provodi ga i zapošljava se osoba koja ima stručna zvanja vezana uz područje djelovanja udruge/ustanove ili osoba koja je iz ciljane skupine vezane uz rad udruge/ustanove i svojim iskustvom može pomoći drugim korisnicima ili šire.

 

ZAVRŠEN PROJEKT - “Punim srcem do osmijeha”


Projekt usmjeren borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti

Pomoć socijalno ugoženim obiteljima osiguranjem odjeće, obuće i radne opreme za praktičnu nastavu učenicima Turističko ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, te osiguranjem osnovnih životnih potrepština socijalno ugroženim obiteljima u suradnji s centrima za socijalnu skrb
 

VRIJEDNOST PROJEKTA

 • UKUPNA ODOBRENA SREDSTVA U IZNOSU OD 144.260,00 KUNA
 • 70.000,00 kuna pomoć članovima
 • 43.305,00 kuna za opremu učenika
 • ostalo za troškove provedbe projekta 

 

NOSITELJ PROJEKTA:

UDRUGA OSOBA OŠTEĆENA SLUHA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

 

FINANCIJSKA POTPORA PROJEKTA:

MINISTARSTVO SOCIJALNE POLITIKE I MLADIH

 

PARTNERI:

TURISTIČKO UGOSTITELJSKA I PREHRAMBENA ŠKOLA BJELOVAR

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB BJELOVAR

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB ČAZMA

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB GAREŠNICA

 

CILJ PROJEKTA:

 • osiguranje osnovnih životnih potrepština socijalno ugoženim obiteljima
 • osiguranje odjeće, obuće i radne opreme za praktičnu nastavu 69 učenika  TUPŠ-a Bjelovar


AKTIVNOSTI IZ PROJEKTA:

 1. odabir korisnika uključenih u projekt - minimalno 100 korisnika
 2. u suradnji s partnerima organizirati nabavku i podjelu paketa pomoći
 3. senzibilizacija zajednice o potrebi stalnih aktivnosti pomaganja osobama i djeci s invaliditetom te njihovim obiteljima.
 4. aktivnosti i mjere spriječavanje socijalne isključenosti
   

PROVEDBA PROJEKTA: rujan 2015 - kolovoz 2016.g.

 

REALIZIRANO

 • ukupno 69 učenika strukovnih zanimanja u TUPŠ Bjelovar opremljeno odjećom i obućom za praktičnu nastavu
 • ukupno 23 obitelji članova sa 56 osoba u kučanstvima dobilo redovne mjesečne donacije u hrani, odjeći, obući , kućanskim potrepštinama   

 

UKUPNO UTROŠENO :

  148.551,31 kuna

VODITELJ PROJEKTA:  Bojan Crnojević.

PROJEKT U PRIPREMI - Projekt pomoći socijalno ugroženim obiteljima i djeci s teškoćama u razvoju


PUNIM SRCEM DO OSMJEHA
 

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 200.000,00 KUNA

NOSITELJ PROJEKTA:

UDRUGA OSOBA OŠTEĆENA SLUHA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

PARTNERI:

TURISTIČKO UGOSTITELJSKA I PREHRAMBENA ŠKOLA BJELOVAR

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB BJELOVAR

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB ČAZMA

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB GAREŠNICA


Udruga osoba oštećena sluha BBŽ od osnutka vodi brigu o svojim članovima u svim segmentima života, pa tako i u osiguravanju potrebne pomoći socijalno ugroženim obiteljima.

Do sada su to bile nedostatne, jednokratne i skromne prigodne akcije obzirom na sredstva koja su na raspolaganju u ovu svrhu. Iz tih razloga Udruga planira već duže vrijeme prijaviti ovakav projekt kojim bi osigurala veću pomoć obiteljima članova i njihovoj djeci koji imaju nedostatna primanja da zadovolje sve svoje potrebe za prehranu, školsku opremu, odjeću obuću i drugo.

Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih usmjeren borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti na prioritetno područje 2. projektI usmjeren socijalno ugroženim obiteljima, objavljen u travnju 2015.

Rezultati natječaja očekuju se u lipnju 2015.


AKTIVNOSTI:

 1. Organiziranje i planiranje potrebnih priprema – odabir korisnika kojima je nužno osigurati pomoć
 2. U suradnji sa Centrima i stručnim timom škole organizirati način na koji će se osigurati kupovina i podjela paketa pomoći
 3. Aktivnosti vidljivosti i senzibilizacije zajednice o potrebi stalnih aktivnosti pomaganja osobama i djeci s invaliditetom te njihovim obiteljima
 4. Aktivnosti za sprječavanje isključenosti


OČEKIVANI REZULTATI:

 1. 90 učenika s poteškoćama u srednjoj školi dobivaju potrebnu opremu za obavljanje stručne prakse
 2. Ukupno 10 obitelji članova udruge težeg imovinskog stanja dobiva redovnu pomoć u paketima kućanskih potrepština i prehrane, te odjeće, obuće, školskih potrepština i opreme za tjelesnu i zdravstvenu kulturu i obavljanje stručne prakse;
  Uključeno ukupno 50 korisnika; 29 gluhih i nagluhih osoba, 20  djece u dobi od 0-17 godina, 5 djece su učenici srednjih škola, 13 djece učenici osnovnih škola te 30 odraslih osoba
 3. Stjecanje iskustva u razvoju daljnjeg rada u području organizirane pomoći djeci i obiteljima lošeg socijalnog statusa
 4. bolja integracija djece i odraslih osoba s invaliditetom uz smanjenje njihove socijalne isključenosti i siromaštva njihovih obitelji

 

ZAVRŠEN PROJEKT - Uz pomoćnika u nastavi do sretnijeg i uspješnijeg učenika s poteškoćama

Odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta 31. listopada 2014. Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko bilogorske županije počela je provedbu projekta :

 

UZ POMOĆNIKA U NASTAVI DO SRETNIJEG I USPJEŠNIJEG UČENIKA S POTEŠKOĆAMA

 

NOSITELJ PROJEKTA:

Udruga osoba oštećena sluha BBŽ

PARTNERI:

Grad Bjelovar

Bjelovarsko-bilogorska županija

Društvo za pomoć MRO

1. Osnovna škola Bjelovar

2. Osnovna škola Bjelovar

3. Osnovna škola Bjelovar

4. Osnovna škola Bjelovar

Osnovna škola Veliko Trojstvo

Osnovna škola Nova Rača

Osnovna škola Rovišće

Turističko ugostiteljska I prehrambena škola Bjelovar

Obrtnička škola Bjelovar
 

VRIJEME PROVEDBE:

Od 23. listopada 2014.-30.lipnja 2015.
 

Udruga osoba oštećena sluha BBŽ od 2012. godine u sklopu Programa tumač/prevoditelj započela osiguravati pomoćnike u nastavi djeci oštećena sluha u redovnim školama koja su člnovi Udruge.

U školskoj godini 2013./2014. povećan je broj djece korisnika ove usluge, te je Udruga pripremala prijaviti projekt na natječaj za pomoćnike u nastavi MZOŠ u rujnu 2015.

Na prijedlog partnera Grada Bjelovara te Bjelovarsko-bilogorske županije, kako bi pomogli i drugoj djeci s poteškoćama koja nisu imala osigurane asistente, prijavljen je projekt sa 12 partnera za potrebe ukupno 49 djece.

Ministarsvo znanosti, obrazovanja i sporta odobrilo je projekt u vrijednosti 925.000,00 kn za potrebe samo 26 djece s poteškoćama, po jedno dijete u svakoj gradskoj školi I 22 djece u županijskim školama. U suradnji sa stručnim timovima škola uvažavajući specifične potrebe svakog djeteta s poteškoćama I obrazovnih sustava i organizacije nastave u pojedinoj školi, zaposlena je voditeljica projekta, te 24 asistenata, od toga dvoje obrazovnih prevoditelja za četvero djece s oštećenjem sluha.

Zapošljavanje stalnog administrativnog referenta

Zahvaljujući Institucionalnoj podršci udrugama osoba s invaliditetom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za 2014. godinu, Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije unaprijedila je kvalitetu svojeg rada zapošljavanjem stalnog administrativnog referenta, gđe Koraljke Renić, kako bi članovi i javnost u redovnom uredovnom radnom vremenu imali pristup rješavanju svojih potreba i informiranja, a nabavili smo i novo računalo za što bolji rad administracije.

Ova podrška omogućila je i obilježavanje Međunarodnog dana gluhih i nagluhih sa prigodnim programom i predavanjem dr.sc. Vesne Ivasović na temu: "Biti gluh u Hrvatskoj- dug put do ravnopravnosti".

Tumač/prevoditelj- prevladavanje komunikacijskih barijera na području Bjelovarsko-bilogorske županje

Trogodišnji program 2013.-2015.

Projekt programa stavlja naglasak na osnaživanje korisnika, kako bi se ponovo uključili u život lokalne zajednice i ravnopravno participirali u socijalnoj sredini u kojoj pripadaju. Ciljj projekta je pomoći korisnicima da povrate ili zadrže svoju neovisnost, da odlučuju o svojim životima, te o načinu i vrsti usluge koju primaju. Aktivnosti su usmjerene na osnaživanje pojedinca kako bi se on oslonio na sebe i na zajednicu u kojo živi, a manje na intervenciju države i institucije socijalne skrbi. 
Projekt se provodi na razini lokalne zajednice i usmjeren je na osobe pogođene socijalnim problemima i u njemu dolazi do izražaja otvaranje prostora individualnim incijativama,, kreativnosti i poticanju odgovornosti za određenu grupaciju.
Osmišljavanje oblika vanjske pomoći koji ne podrazumjeva institucionalizaciju , a koji je lako dostupan i prilagođen potrebama korisnika izravno doprinosi smanjenju socijalne isključenosti i društvene izolacije.

Cilj :
-organizirana pomoć u prevladavanju komunikacijskih barijera gluhih članova te gluhe i nagluhe djece u redovnom školovanju s područja gradova Bjelovara, Čazme, Garešnice, Grubišnog polja i pripadajučih općina.

Aktivnosti:
-zapošljavanje 1 tumača/prevoditelja za gluhe članove i 4 pomoćnika  u nastavi - kvalificiranih prevoditelja Hrvatskog znakovnog jezika , koji će gluhom učeniku biti na usluzi svojim specifičnim znanjem u redovitoj nastavi.

Projekt se između ostaloga provodi u Turističko-ugostiteljskoj, te Obrtničkoj  školi u Bjelovaru i u II. i III.. OŠ u Bjelovaru uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.

 

W.I.C. ( wash - iron - clean )

Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije temeljem natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava "Širenje mreže socijalnih usluga" (IPA4) aplicirala je projekt  W.I.C. (wash-iron-clean).

Cilj projekta :
- omogućavanje zapošljavanja dugotrajnih nezaposlenih gluhih i nagluhih osoba.
- promicanje socijalnog uključivanja ugroženih skupina društva kroz razvoj socijalnih usluga.

Akivnosti :
- zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba sa invaliditetom.
- razvijanje socijalnog poduzetništva.
- podizanje razine svijesti u zajednici (kroz razne radionice).

Partneri u projektu :
- Grad Bjelovar;
- Bjelovarsko-bilogorska županija;
- Hrvatski zavod za zapošljavanje;
- Razvojna agencija Sjever-Dan d.o.o.