E-learning - Karijera po mojoj mjeri

O udruzi

Galerije fotografija

Novosti

Kontakt

  • Tel/fax:
    +385 (0)43 245 906
  • GSM:
    Tajnik:+385 (0)91 522 6848
    Predsjednik: +385 (0)99 333 7488 (SAMO SMS)
  • E-mail: uoos.bbz@gmail.com
  • radno vrijeme
    Ponedjeljak - petak 8:00 - 14:00 h
  • druženja članova - otkazana zbog pandemije koronavirusa
    Petak 19:00 - 21:00 h
  • radionica znakovnog jezika - otkazane zbog pandemije koronavirusa
    (Massarykova 8)
    Utorak 12:00 - 13:30 h
  • "Govorimo znakovni"- otkazano zbog pandemije koronavirusa
    (Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović")
    Utorak 17:30 - 19:00 h
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društava

Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge

Završio važan projekt usmjeren na zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba

Završio važan projekt usmjeren na zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba

https://bjelovar.info/ , 27. ožujka, 2021.

Europski projekt  pod nazivom „KORAK NAPRIJED – povećanje zapošljivosti skupina u nepovoljnom položaju“ imao je za cilj doprinijeti povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada kroz pripremu i provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja usklađenih s lokalnim potrebama i strateškim prioritetima. Inovativnim pristupom osigurano je povećanje zapošljivosti ranjivih skupina na tržištu rada u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.  Nositelj projekta je bjelovarska Socijalna zadruga „Pružimo ruke“, dok su kao partneri sudjelovali Bjelovarska udruga za razvoj i zapošljavanje – BURZA i Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko – bilogorske županije. Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Bjelovar obnašao je ulogu suradnika na projektu. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

– Interes naših građana za projekt je bio jako dobar. Žene najviše zanimaju cvjećarstvo, aranžerstvo i povrtlarstvo, dok se za voćarstvo nisu prijavljivale. Vrlo brzo smo shvatili da su njihove želje u skladu s realnim potrebama tržišta. Nakon završenih edukacija pet žena je odmah dobilo priliku za zapošljavanje. Posebno bih izdvojila činjenicu da smo u projekt uključili rad na znakovnom jeziku, što je sasvim sigurno određena baza za neke slijedeće projekte, kako ta skupina ne bi ostala zanemarena. Za poznavanje znakovnog jezika javljali su se ljudi i izvan našeg grada i županije. To nam je velika motivacija za dalje. Znakovni jezik je zaista potreban, posebno sada kada svi nosimo maske. Dragocjeno nam je bilo žene pripremiti za pisanje životopisa, naročito nakon novih formi koje su zadane. Također, polaznice su uspješno svladale i pripremu za razgovor s poslodavcima na kojem je vrlo važno ostaviti dobar dojam, poručila je Đurđa Adlešić, voditeljica Zadruge „Pružimo ruke“.

Ciljane skupine bile su dugotrajno nezaposlene osobe, mladi do 29 godina nezaposleni iznad šest mjeseci i osobe starije od 29 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci nezaposleni hrvatski branitelji, djeca dragovoljaca Domovinskog rata, članovi obitelji stradalnika/ca Domovinskog rata, djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida, osobe s invaliditetom te osobe od 50 godina i starije.

– Područni ured HZZ Bjelovar bio je suradnik na projektu, na način da smo tražili nezaposlene osobe koje su se potom kroz projekt obrazovale. Riječ je o 36 osoba koje su se nalazile u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. U najvećoj mjeri sudjelovale su teže zapošljive žene čiji su najčešći odabir zanimanja za cvjećarku, aranžerku i slično. Prednost ovih edukacija svakako su stjecanje dodatnih kvalifikacija koje osobe kasnije mogu neke od mjera HZZ-a, primjerice za samozapošljavanje, nakon čega počinje vlastiti put u budućnost, osnivanje obrta, pokretanje poduzetništva. To je dobra prilika, posebno u ova prilično teška i kompliciranija vremena. Nažalost, zbog cijele situacije se ponuda mjesta prilično smanjila. Bilježimo porast nezaposlenih i zato su ovakvi projekti važni. Oni pružaju nadu, kvalifikaciju i dodatne vještine, istaknula je Martina Topalović, predstojnica Područnog ureda u Bjelovaru.

Vrijeme trajanje projekta iznosilo je 24 mjeseci tijekom kojih su svi sudionici će prošli osnovne motivacijske i komunikacijske radionice i radionicu o društvenom poduzetništvu. Oni koji su se odlučili na samozapošljavanje sudjelovali su i na radionici poslovnog planiranja.

– Ovaj projekt mi je omogućio da se prvi put okušam u poslovima vođenja projekta. Prema svim pokazateljima, projekt je polučio željene rezultate i s tim smo jako zadovoljni. Ostajem raditi u zadruzi na novim projektima. Planiramo se prijaviti na puno toga, od europskih, nacionalnih, pa do lokalnih natječaja. Sveukupno, naš projekt je obuhvatio 41 osobu. U jednom periodu nas je dosta omela cijela situacija vezana za koronu, no mi smo se vrlo dobro organizirali, isplanirali sve daljnje korake i u tome bili učinkoviti i uspješni. Projekt je vrijedio 472 tisuće kuna i u potpunosti je financiran od strane Europske unije, pojasnila je Mihaela Boltižar, voditeljica projekta „Korak naprijed – povećanje zapošljivosti skupina u nepovoljnom položaju.

– Jako nam je drago što smo  bili dio ovoga projekta jer je unutar njega bila predviđena edukacija za osam osoba koje bi danas, sutra radile sa gluhim i nagluhim osobama. Tečaj znakovnog jezika organiziran je na Visokom učilištu i na njega se odazvalo čak 25 osoba, među kojima su bili zdravstveni djelatnici, osobe koje se u svakodnevnom radu susreću sa gluhima i nagluhima. Učenjem znakovnog jezika povećava se senzibilnost društvene zajednice i šire javnosti. Mnogi još uvijek nisu svjesni poteškoća s kojima se gluhe i nagluhe osobe susreću u svakodnevnom životu. Ukoliko te osobe nemaju podršku prevoditelja, njihova komunikacija je jako otežana. Sva djeca koja imaju poteškoća sa sluhom, u Hrvatskoj su uspješno integrirana u obrazovni sustav. Na taj način zajednica tu djecu prihvaća od njihove najranije dobi. Naša udruga na području županije trenutno broji stotinjak članova, od kojih je 30 posto potpuno gluho. Od 2007. godine u Hrvatskoj je počeo razvoj prevladavanja komunikacijskih barijera pomoću prevoditelja. Taj program naša udruga provodi od 2010. godine i imamo dvije prevoditeljice koje su na raspolaganju za 40 gluhih osobe, rekla je Marina Balenović, tumač i prevoditeljica te tajnica u bjelovarskoj Udruzi osoba oštećena sluha.

  • Završio važan projekt usmjeren na zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba
  • Završio važan projekt usmjeren na zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba
 
28-03-2021