E-learning - Karijera po mojoj mjeri

O udruzi

Galerije fotografija

Novosti

Kontakt

  • Tel/fax:
    +385 (0)43 245 906
  • GSM:
    Tajnik:+385 (0)91 522 6848
    Predsjednik: +385 (0)99 333 7488 (SAMO SMS)
  • E-mail: uoos.bbz@gmail.com
  • radno vrijeme
    Ponedjeljak - petak 8:00 - 14:00 h
  • druženja članova - otkazana zbog pandemije koronavirusa
    Petak 19:00 - 21:00 h
  • radionica znakovnog jezika - otkazane zbog pandemije koronavirusa
    (Massarykova 8)
    Utorak 12:00 - 13:30 h
  • "Govorimo znakovni"- otkazano zbog pandemije koronavirusa
    (Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović")
    Utorak 17:30 - 19:00 h
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društava

Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge

Danas počinje Međunarodni tjedan gluhih osoba!

Danas počinje Međunarodni tjedan gluhih osoba!

Međunarodni tjedan gluhih (IWD) inicijativa je Svjetske federacije gluhih (WFD) i prvi je put pokrenuta 1958. godine u Rimu u Italiji.
Svake godine zajednica Gluhih iz cijelog svijeta slavi ga tijekom posljednjeg punog tjedna u rujnu, u spomen održavanja prvog Svjetskog kongresa WFD-a.
Međunarodni tjedan gluhih slavi se provođenjem različitih aktivnosti zajednica Gluhih diljem svijeta. Aktivnosti i događaji pozdravljaju sudjelovanje svih članova zajednica Gluhih, a koje uključuju obitelji gluhih osoba, profesionalne i akreditirane tumače/prevoditelje znakovnog jezika, kolege te ostale sudionike kao što su nacionalne vlade, nacionalne i međunarodne organizacije za ljudska prava te organizacije osoba s invaliditetom.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna je "Svijet u kojem gluhe osobe znakuju bilo gdje!"

Ponedjeljak 18. rujan: Deklaracija o pravima gluhe djece
Na XXI. Općoj skupštini Svjetske federacije gluhih u Južnoj Koreji, naši članovi su izglasali Deklaraciju o pravima gluhe djece. Danas pozivamo zajednice diljem svijeta da pokažu svoj rad na ostvarivanju ovih prava. Možete dijeliti video zapise na društvenim mrežama i organizirati seminare i događaje koji ističu ta prava te ono što još treba učiniti za postizanje tih prava za svako gluho dijete. WFD poziva sve da daju svoju podršku ovoj Deklaraciji potpisivanjem dokumenta.

Pogledajte u videu!
https://www.youtube.com/watch?v=kC0MOEq6iiY

Deklaraciju pogledajte ovdje:
https://drive.google.com/.../16FPK_K.../view...
#IWD2023 #deaf

Utorak 19. rujan: Izgradnja kapaciteta diljem svijeta
Milijuni gluhih osoba diljem svijeta još uvijek nemaju pristup temeljnim ljudskim pravima. WFD je započeo s provedbom projekta za 60 zemalja s ciljem izgradnje kapaciteta u zajednicama gluhih diljem svijeta, posebno za više od 60 država članica UN-a koje nemaju nacionalne saveze gluhih osoba. Pridružite nam se u pružanju podrške zajednicama gluhih u ovim zemljama organiziranjem događaja podizanja svijesti o životu gluhih širom svijeta u svojim lokalnim zajednicama, podržavajući zajednice gluhih na Globalnom jugu potičući rad WFD-a donacijama ovdje.

Srijeda 20. rujan: Što znači „Ništa bez nas“?
Zajednice gluhih su stručnjaci za živote gluhih. Članak 4.3. UN KPOSI jasno navodi da vlade imaju obvezu konzultirati se s organizacijama gluhih osoba o svim pitanjima koja se odnose na gluhe osobe. WFD vjeruje da je ovo načelo primjenjivo i na druge projekte i aktivnosti. Reprezentativne organizacije gluhih moraju od početka biti uključene u sve projekte i inicijative vezane za gluhe osobe i znakovne jezike. Na ovaj dan istaknite svoju suradnju sa zajednicama gluhih!

Poveznica na dokument o stajalištu o prvenstvu gluhih osoba u razvoju i podučavanju nacionalnih znakovnih jezika:
https://wfdeaf.org/news/position-paper-on-the-primacy-of-deaf-
people-in-the-development-and-teaching-of-national-sign-languages/

Četvrtak 21. rujan: Stavimo gluhe osobe na dnevni red
Zajednice gluhih diljem svijeta rade kako bi osigurale da politike i programi odražavaju realnost života gluhih osoba. Danas pozivamo nacionalne vlade, međunarodne institucije, istraživačke centre i tijela koja donose politike da usmjere gluhe osobe u svoj rad. Još uvijek postoji značajan nedostatak podataka o životu gluhih osoba, a još manje o pravu na korištenje nacionalnih znakovnih jezika. Danas ističemo dosadašnja istraživanja o životima gluhih i pozivamo na prikupljanje više raščlanjenih podataka i praćenje gluhih osoba i znakovnih jezika.

Petak 22. rujan: Ostvarivanje prava na znakovni jezik za sve
Zakonsko priznavanje nacionalnih znakovnih jezika važan je korak prema ostvarivanju osnovnih ljudskih prava za sve gluhe osobe. 60% država potpisnica UN KPOSI još uvijek nije postiglo zakonsko priznanje svojih nacionalnih znakovnih jezika. Pravno priznavanje je proces koji omogućuje veću svijest o jezičnim i kulturnim pravima gluhih osoba i utire put društvenim promjenama. Danas potičemo dijeljenje priča o tome što je zakonsko priznavanje znakovnih jezika značilo za vas i vaše zajednice.

Subota 23. rujan: Svijet u kojem gluhe osobe mogu znakovati bez obzira na sve
Danas dijelimo viziju WFD-a o svijetu u kojem gluhe osobe mogu znakovati bez obzira na sve. Svijet u kojem se gluhe osobe smatraju dijelom prirodne raznolikosti društva, a nacionalni znakovni jezici se slave i svugdje se koriste kao dio nacionalnih društava. WFD poziva sve vlade da poduzmu mjere kako bi osigurale da najmanje 50% njihove djece i mladih zna svoje nacionalne znakovne jezike, kao korak prema izgradnji društava u kojima gluhe osobe mogu znakovati bez obzira na sve.

Nedjelja 24. rujan: Izgradnja uključivih zajednica gluhih
Završavamo ovaj Međunarodni tjedan gluhih osoba ističući mnoge načine na koje naše zajednice predstavljaju široku lepezu različitih ljudskih primjera koja se mogu naći diljem svijeta. Gluhe osobe su posvuda i zastupljene su u svakoj nacionalnoj, kulturnoj, jezičnoj i etničkoj skupini. To je snaga naših zajednica. Danas WFD poziva naše zajednice gluhih da prepoznaju i poduzmu konkretne radnje kako bi osigurale da naše zajednice uključuju sve gluhe osobe.

 
18-09-2023