E-learning - Karijera po mojoj mjeri

O udruzi

Galerije fotografija

Novosti

Kontakt

 • Tel/fax:
  +385 (0)43 245 906
 • GSM:
  Tajnik:+385 (0)91 522 6848
  Predsjednik: +385 (0)99 333 7488 (SAMO SMS)
 • E-mail: uoos.bbz@gmail.com
 • radno vrijeme
  Ponedjeljak - petak 8:00 - 14:00 h
 • druženja članova - otkazana zbog pandemije koronavirusa
  Petak 19:00 - 21:00 h
 • radionica znakovnog jezika - otkazane zbog pandemije koronavirusa
  (Massarykova 8)
  Utorak 12:00 - 13:30 h
 • "Govorimo znakovni"- otkazano zbog pandemije koronavirusa
  (Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović")
  Utorak 17:30 - 19:00 h
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društava

Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge

Nastavlja se EU projekt Korak naprijed s radionicama hrvatskog znakovnog jezika

Nastavlja se EU projekt Korak naprijed s radionicama hrvatskog znakovnog jezika

 BJELOVAR – listopad 29, 2020

Bjelovarska Socijalna zadruga Pružimo ruke nastavlja s provođenjem aktivnosti projekta „Korak naprijed“ koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. U srijedu 28. listopada, krenula je zadnja u nizu edukacija, radionica hrvatskog znakovnog jezika, koja se održala u prostoru Veleučilišta Bjelovar.Pozdravni govor održale su predsjednica Zadruge Đurđa Adlešič, prodekanica Veleučilišta u Bjelovaru Tatjana Badrov i predstavnici Udruge osoba oštećena sluha Bjelovarsko – bilogorske županije.

Marina Balenović iz Udruge osoba oštećena sluha ističe da je gluhim i nagluhim osobama važno da se u zajednici proširi upotreba znakovnog jezika jer je to prirodan način komunikacije između osoba s oštećenim sluhom.

– Jako mi je drago da postoji veliki interes mladih da uče znakovni jezik i vjerujem da će to u budućnosti dobro doći svima u zajednici – kazala je Balenović.

Zbog pandemije koronavirusa gluhe i nagluhe osobe imaju velikih problema u svakodnevnoj komunikaciji, o čemu se vrlo malo govori:

– Drago mi je da mogu reći da javnost prepoznaje taj problem i da ljudi koji su upućeni, iako ih malo ima, znaju da osobe koje slabo čuju mogu tražiti i treba im omogućiti da, naravno uz mjeru distance, razgovaraju bez maske – kaže Balenović.

Đurđa Adlešić je dodala kako su u Socijalnoj zadruzi Pružimo ruke pri pokretanju projekta edukacije znakovnog jezika bili vrlo malo svjesni potrebe za ovakvom edukacijom:

– Postoje situacije kad nije moguće čitati s usana, kad je potrebna i neka druga komunikacija. Obrazovanje i ovo školovanje koje mi provodimo je prije svega namijenjeno onima koji će raditi s osobama oštećenog sluha. Interes se pojavio i u redovima turističkih vodiča ali i građana koji iz nekih svojih razloga žele znati taj jezik. Ja sam sigurna, s obzirom da sam impresionirana odazivom i ljudima koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske da je to projekt kojeg treba nastaviti – kazala je Adlešić.

Edukacija znakovnog jezika je privukla brojne zainteresirane polaznike kojih će biti dvadesetak, a dolaze i iz okolnih gradova i županija. Jedna od polaznica je i Magdalena Krapac, medicinska sestra iz Virovitice koja je na drugoj godini sestrinstva na bjelovarskom Veleučilištu:

– Za program sam se odlučila jer me znakovni jezik zanima i prije nekog vremena sam radila u jednoj poliklinici gdje su bile osobe oštećena sluha i radeći s njima zainteresirao me znakovni jezik. Lakša je komunikacija s pacijentima koji imaju oštećeni sluh ako znate znakovni jezik – rekla je Magdalena Krapac.

 • Nastavlja se EU projekt Korak naprijed s radionicama hrvatskog znakovnog jezika
 • Nastavlja se EU projekt Korak naprijed s radionicama hrvatskog znakovnog jezika