E-learning - Karijera po mojoj mjeri

O udruzi

Galerije fotografija

Novosti

Kontakt

 • Tel/fax:
  +385 (0)43 245 906
 • GSM:
  Tajnik:+385 (0)91 522 6848
  Predsjednik: +385 (0)99 333 7488 (SAMO SMS)
 • E-mail: uoos.bbz@gmail.com
 • radno vrijeme
  Ponedjeljak - petak 8:00 - 14:00 h
 • druženja članova - otkazana zbog pandemije koronavirusa
  Petak 19:00 - 21:00 h
 • radionica znakovnog jezika - otkazane zbog pandemije koronavirusa
  (Massarykova 8)
  Utorak 12:00 - 13:30 h
 • "Govorimo znakovni"- otkazano zbog pandemije koronavirusa
  (Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović")
  Utorak 17:30 - 19:00 h
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društava

Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge

HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR : Darko Kralj i Mikela Ristoski proglašeni najboljim sportašima

HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR : Darko Kralj i Mikela Ristoski proglašeni najboljim sportašima

IN Portal - Portal za osobe s invaliditetom

Atletičari Darko Kralj i Mikela Ristoski proglašeni su najboljim sprortašima Hrvatskog paraolimpijskog odbora od 2000. do 2020. godine.

Hrvatski paraolimpijski odbor već tradicionalno početkom kalendarske godine organizira Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta i proglašenje najuspješnijih sportaša HPO-a za prethodnu godinu.

Međutim, zbog pandemije koronavirusa odlučeno je kako će se u 2021. godini organizirati proglašenje najuspješnijih za razdoblje od 2000. Do 2020. U suradnji s HRT-om, za ovogodišnje proglašenje snimljena je posebna emisija u kojoj su dobitnicima dodijeljena priznanja.

Proteklih 20 godina hrvatskog paraolimpijskog pokreta je obilježeno nevjerojatnim uspjesima hrvatskih sportaša. U razdoblju od 2000. do 2020. godine naši paraolimpijci nastupili su na pet ljetnih Igara gdje su ukupno osvojili pet zlatnih, šest srebrnih i osam brončanih medalja. Na pet zimskih Igara osvojena je zlatna medalja u alpskom skijanju i brončana medalja u snowboardu. U istom razdoblju sportaši HPO-a na svjetskim prvenstvima osvojili su ukupno 95 medalja - istaknuo je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Jedna smo od rijetkih zemalja u svijetu koja je osvajala medalje i na ljetnim i na zimskim Paraolimpijskim igrama. Ispunjava me ponosom kada vidim kako smo iz male skupine entuzijasta izrasli u ozbiljnu sportsku organizaciju jer naši sportski junaci redovito dostižu vrhunske sportske rezultate. Upravo su oni svojim sportskim dosezima i rezultatima pokazali što znači dati sve od sebe. Na tome im svima od srca iskreno i veliko hvala - poručio je Kovačić.

Najuspješnijim sportašima u proteklih 20 godina proglašeni su atletičari Darko Kralj i Mikela Ristoski.

Kralj je na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. osvojio zlato u bacanju kugle rušivši svjetski rekord čak pet puta zaredom. Četiri godine kasnije na POI u Londonu je unatoč problemima s nogom osvojio srebrnu medalju, a 2011. je osvojio i svjetsko srebro u bacanju kugle. Ima i broncu sa SP-a 2013. kada je i zaključio sportsku karijeru.

Paraolimpijska medalja je kruna svega, a posebno na način na koji sam ja došao do nje - kazao je Kralj koji je kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a sudjelovao u Domovinskom ratu.

Bio je pripadnik postrojbe za posebne namjene, a u srpnju 1991. za raketiranja Dalja Kralj je bio teško ranjen i amputirana mu je lijeva natkoljenica.

Nisam niti znao da postoji atletika za sportaše s invaliditetom. Atletikom sam se počeo baviti na nagovor Josipa Slivara 2004. godine. Prihvatio sam sportski izazov i ubrzo počeo trenirati s Ivanom Ivančićem, najboljim hrvatskim trenerom za bacačke discipline - dodao je.

Ristoski također ima dvije paraolimpijske medalje i to u skoku u dalj. U Rio de Janeiru 2016. je bila zlatna, dok je četiri godine ranije u Londonu osvojila treće mjesto. U svojoj riznici trofeja ima i šest medalja sa svjetskih prvenstava, pri čemu tri zlata, te četiri medalje s europskih prvenstava.

Nezaboravan je osjećaj popeti se na postolje kada čujete hrvatsku himnu. Kada suze same krenu od sreće - kazala je atletičarka iz Pule koja će u Tokiju 2021. braniti paraolimpijsko zlato u skoku u dalj.

Iza mene su mnogobrojni sportski uspjesi i, kada se osvrnem unatrag, moram reći da se isplatila svaka kap znoja ili svaki skok, jer mi je sport promjenio život i donio mi toliko lijepog da samo sam nekada davno mogla sanjati o svim medaljama i priznanjima kao i natjecanjima pred prepunim stadionima - dodala je.

Osvajačice prvog ekipnog odličja za Hrvatsku u povijesti Paraolimpijskih igara, srebra u Rio de Janeiru, stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić proglašene su najuspješnijom ekipom u paraolimpijskim sportovima.

Naša priča je počela prije deset godina s europskom broncom u Anđelinom Splitu. Nakon toga su se nizala europska zlata, svjetske medalje, a kruna je paraolimpijsko srebro iz Rija 2016. Za nas je srebro zlatnog sjaja, jer smo u polufinalu prvi puta pobijedile Južnu Koreju - kazala je Dretar Karić.

Rio je naš najveći uspjeh, ali mi na svakom meču i svakom turniru naučimo nešto novo - dodala je Mužinić.

Kuglači Stjepan Đunđel i Petra Deša najuspješniji su sportaši u neparaolimpijskim sportovima, dok je priznanje za najuspješniju ekipu u neparaolimpijskim sportovima osvojila muška reprezentacija u sportskom ribolovu.

Najuspješniji stručni djelatnik je atletski trener Danial Temim koji se više od 30 godina bavi trenerskim poslom, pri čemu 14 godina trenira Mikelu Ristoski.

Najuspješnija udruga je Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom.


Autor: Hina

 • HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR : Darko Kralj i Mikela Ristoski proglašeni najboljim sportašima
 • HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR : Darko Kralj i Mikela Ristoski proglašeni najboljim sportašima
 • HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR : Darko Kralj i Mikela Ristoski proglašeni najboljim sportašima
 
15-02-2021