E-learning - Karijera po mojoj mjeri

O udruzi

Galerije fotografija

Novosti

Kontakt

 • Tel/fax:
  +385 (0)43 245 906
 • GSM:
  Tajnik:+385 (0)91 522 6848
  Predsjednik: +385 (0)99 333 7488 (SAMO SMS)
 • E-mail: uoos.bbz@gmail.com
 • radno vrijeme
  Ponedjeljak - petak 8:00 - 14:00 h
 • druženja članova - otkazana zbog pandemije koronavirusa
  Petak 19:00 - 21:00 h
 • radionica znakovnog jezika - otkazane zbog pandemije koronavirusa
  (Massarykova 8)
  Utorak 12:00 - 13:30 h
 • "Govorimo znakovni"- otkazano zbog pandemije koronavirusa
  (Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović")
  Utorak 17:30 - 19:00 h
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društava

Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge

Održan susret udruga osoba s invaliditetom i Dan otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar

Održan susret udruga osoba s invaliditetom i Dan otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar

Uz moto “Budimo promjena koju želimo vidjeti u svijetu, budimo aktivni”, u Bjelovaru je u petak 3. lipnja održan Dan otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar te XV. susret Udruga osoba s invaliditetom Hrvatske – Bjelovar 2022. Događaju se odazvao veliki broj članova udruga iz Bjelovara (među ostalim i članovi Uoos Bbž), Križevaca, Kutine, Grubišnog Polja, Daruvara, Siska i Krapine, a održan je s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici, kroz okupljanje, prezentacije, konferencije te održavanje prigodnih kulturnih, sportskih i zabavnih programa. 

Na ovaj se način povećava vidljivost rada udruga i utječe na poboljšanje percepcije udruga u široj javnosti. 

– Udruga tjelesnih invalida Bjelovar u ovome trenutku boji 33 zaposlene osobe, bilo da je riječ o radu na određeno ili neodređeno. Za našu udrugu to je velika brojka i mislim da time dokazujemo kako se naš rad iz godine u godinu razvija, postaje sve kvalitetniji, vidljiviji i značajniji. Mi smo oslonac i prva pomoć osobama s invaliditetom na putu poboljšanja  njihova života, ostvarivanju ciljeva i planova, dobivanja adekvatne pomoći, rekao je Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar. 

Udruga trenutno provodi deset projekta, od kojih je pet financirano putem nacionalnih natječaja, tri se financiraju od strane Općine Hercegovac, Garešnice i Čazme, dok jedan spada u skupinu EU projekata. U udrugu je učlanjeno 988 osoba, većinom starije životne dobi.

– Aplicirali smo projekte na većinu natječaja u domeni socijalne skrbi, volonterizma, podizanja kvalitete života starijih osoba i podrške radu udruga. Organiziramo i provodimo dnevne aktivnosti u lokalnoj zajednici, aktivno provođenje slobodnog vremena, redovita druženja, edukacije i informiranje, zatim osiguravamo osobne asistente, samozbrinjavanje, produktivnost i socijalnu aktivnost. Uslugu osobnog asistenta trenutno koristi 29 naših korisnika. Posebnu brigu vodimo o osnovnoškolcima, srednjoškolcima i osobama s invaliditetom na tržištu rada. Putem instrukcija iz matematike, fizike i engleskog jezika te logopedskih vježbi direktno utječemo na povećanje samostalnosti, prihvaćanja pomoći i motivaciju za daljnji rad, uz povećanje prosjeka ocjena i upisa željene škole i fakulteta, istaknula je Tea Bošnjak, voditeljica programa i projekata u Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar.  

Članovima koji se nalaze na tržištu rada, udruga pomaže pri povećanju informatičkih, jezičnih i komunikacijskih vještina, uz mogućnost polaganja vozačkog ispita. Također, za ostvarivanje zadanih ciljeva, važni su volonteri koji kroz redoviti angažman pružaju veliki doprinos radu i djelovanju udruge. 

Među brojnim uzvanicima, događaju su nazočili i Andrea Bengez, pročelnica Upravnog odjela za demografiju i mlade Bjelovarsko – bilogorske županije, Jozefina Kranjčec, predsjednica Hrvatskog saveza udruga s tjelesnim invaliditetom i Udruge osoba s invaliditetom Kutina te Ivana Hrpalo, v.d. ravnateljica Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar koja je ovom prilikom polaznicima edukacije “Osnove digitalne pismenosti” uručila potvrde.

Dodajmo kako Hrvatski savez udruga s tjelesnim invaliditetom broji 50 udruga, od kojih je među pet najaktivnijih i najuspješnijih upravo Udruga tjelesnih invalida Bjelovar.

– Nedavno je donesen novi Zakon o socijalnoj skrbi u čijem sam kreiranju intenzivno sudjelovala. Izborili smo se da prava i povlastice osoba s invaliditetom ne ovise niti o dohodovnom niti o imovinskom cenzusu što nam je do sada stvaralo puno poteškoća. Dakle, uopće više nije bitno da li se  u obitelji privređuje primjerice 20 tisuća kuna. Naglašavam da se ovo dogodilo po prvi puta u povijesti Republike Hrvatske. Imamo još jednu dobru vijest, a vezana je za inkluzivni dodatak koji će biti kreiran kroz kategorije, otkrila je gospođa Kranjčec.

U sportskom dijelu natjecanja, članovi udruga svoje su snage odmjerili u visećoj kuglani, pikadu i bacanju krugova, nakon čega je uslijedilo proglašenje pobjednika, podjela priznanja, zajednički ručak i kulturno – zabavni program. 

 • Održan susret udruga osoba s invaliditetom i Dan otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar
 • Održan susret udruga osoba s invaliditetom i Dan otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar
 • Održan susret udruga osoba s invaliditetom i Dan otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar
 
04-06-2022