Uređaj prevodi znakovni jezik gluhih

Uređaj prevodi znakovni jezik gluhih

Izvor : Portal VIDI

Prototip video uređaja čita znakovni jezik gluhih, prevodi ga u zvučni govor, a funkcionira i obrnuto.

Znanstvenici i studenti Sveučilišta u Houstonu spoznali su kako je komunikacija između gluhih osoba i onih koje čuju i govore često velika barijera u međusobnom sporazumijevanju.

Stoga su proizveli prototip uređaja pod nazivom MyVoice Translator koji na sebi ima kameru za snimanje gesti znakovnog jezika koji koriste gluhe osobe, a potom ih ugrađeni softver pomoću njihovog algoritma prevodi i reproducira u govorni (glasovni) jezik.

Na uređaju se osim kamere nalaze mali ekran, mikrofon i zvučnik, te je u stanju funkcionirati i na obrnuti način, odnosno prepoznavati fraze i riječi iz govora i potom ih na ekranu prikazivati u znakovnom obliku, kako bi i gluhe osobe mogle saznati što im je rekao sugovornik.

U sadašnjoj fazi računalni algoritmi mogu prevoditi jednostavne fraze i pojedinačne riječi, no voditelj projekta Sergio Aleman vjeruje kako bi vrlo brzo mogli proizvesti visoko funkcionalan proizvod koji bi se mogao naći na tržištu.

Prototip uređaja je nedavno osvojio prvu nagradu na konferenciji American Society of Engineering Education conference.

Uređaj radi isključivo s engleskim jezikom i američkim znakovnim jezikom gluhih, a u bazi podataka posjeduje između 200 i 300 slika uz čiju pomoć stvara znakove koji čine jezik gluhih.

 
18-09-2013