O udruzi

Galerije fotografija

Novosti

Kontakt

 • Tel/fax:
  +385 (0)43 245 906
 • GSM:
  Tajnik:+385 (0)91 522 6848
  Predsjednik: +385 (0)99 333 7488 (SAMO SMS)
 • E-mail: info@uoosbbz.hr
 • radno vrijeme
  Ponedjeljak - petak 8:00 - 14:00 h
 • druženja članova - otkazana zbog pandemije koronavirusa
  Petak 19:00 - 21:00 h
 • radionica znakovnog jezika - otkazane zbog pandemije koronavirusa
  (Massarykova 8)
  Utorak 12:00 - 13:30 h
 • "Govorimo znakovni"- otkazano zbog pandemije koronavirusa
  (Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović")
  Utorak 17:30 - 19:00 h
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društava

Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge

Međunarodni tjedan gluhih 2019

Međunarodni tjedan gluhih 2019

Počeo je Međunarodni tjedan gluhih!
Svjetska federacija Gluhih (WFD) je u Rimu, Italija, godine 1958. pokrenula inicijativu Međunarodnog tjedna gluhih (#IWDeaf2019).

Međunarodni tjedan Gluhih različitim aktivnostima slave zajednice gluhih osoba diljem svijeta. Tim aktivnostima na sudjelovanje pozivaju se svi zainteresirani: obitelji, vršnjaci, državna tijela, profesionalni tumači/prevoditelji znakovnih jezika i organizacije osoba s invaliditetom.

Svake godine posljednji tjedan u rujnu tom se inicijativom podiže globalna svijest o ljudskim pravima Gluhih.

Kao dio Međunarodnog tjedna Gluhih, 23. rujna svake godine, slavi se i Međunarodni dan znakovnih jezika (#IDSL2019), koji je priznala Opća skupština UN-a. Cilj proslave ovog dana je podići svijest o znakovnim jezicima i jačati njihov status.

„Sa znakovnim jezikom svi su uključeni“ zajednička je tema i Međunarodnog dana znakovnih jezika i Međunarodnog tjedna Gluhih 2019.
Svaki dan, od ponedjeljka, 23. rujna, do nedjelje, 29. rujna 2019., objavljivat ćemo informacije o pojedinom području koje je Svjetska federacija gluhih odredila važnim za zajednicu Gluhih. Ovim svakodnevnim objavama želimo da zajednica Gluhih na jednak način uživa u prednostima prava na znakovni jezik.

Znakovni jezik nužan je preduvjet koji osigurava potpuno uključivanje Gluhih u zajednicu i potpuno ostvarivanje ljudskih prava Gluhih.

Država treba pružiti potporu za rano učenje znakovnog jezika, omogućiti inkluzivno, kvalitetno i dvojezično obrazovanje i pružati financijsku podršku za profesionalnu obuku tumača/prevoditelja znakovnog jezika kako bi se omogućila inkluzija Gluhih u društvu.

Nužno je zakonski prepoznati znakovne jezike kao službene jezike kako bi se gluhe osobe uključile u društvo. To zakonsko priznanje pomaže u provedbi i ostvarenju prava koja su istaknuta Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom (UNKPOSI) i Agendi 2030, gdje se ostvaruje moto „Ništa o nama bez nas“ kao „Ne zanemarimo nikoga“.

Hrvatski sabor je priznao hrvatski znakovni jezik 10. srpnja 2015. Zakonom o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj! Iako zakonski priznat, potrebna je stalna popularizacija i osvješćivanje javnosti o važnosti hrvatskog znakovnog jezika za zajednicu Gluhih.

 
23-09-2019